Магистратите в Страсбург са уважили в пълен размер претенцията на Сакскобургготски за

...
Магистратите в Страсбург са уважили в пълен размер претенцията на Сакскобургготски за
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург за €1,6 млн.


Магистратите в Страсбург са почели в цялостен размер претенцията на Сакскобургготски за загубите, които е претърпял заради възбраната да реализира сеч и употреба на горите, основана на пропуснатите изгоди от планувания и неосъществен дърводобив. В известието на съда се разяснява, че делото е по наложените ограничавания за прекачване и комерсиална приложимост на благосъстоятелност, наложени през 2009 година.

През септември 2021 г. Европейският съд по правата на индивида дефинира дейностите на българските управляващи като мотив за понесена несъразмерна тежест от жалбоподателите. В днешното решение единомислещо е присъдено обезщетение от 1 635 875 евро за имуществени вреди и 184 евро за разноски и разходи, които ще зависят от правосъдно дело, обсъждано от българския съд.

Съдебният спор сред страната и Симеон Сакскобургготски за това чия благосъстоятелност са над 16 000 дка рилски гори се гледа от първоинстанционния Софийски областен съд, като се чака решението.

Мораториумът върху употребата и разпореждането с царските парцели беше натрапен през декември 2009 година с решение на Народното заседание по предложение на Яне Янев и с поддръжката на ГЕРБ. Забраната обгръща всевъзможни дейности на предписание с парцели и движими движимости, възобновени или дадени като обезщетение на наследниците на някогашните царе Фердинанд I и Борис III. Изрично е записано, че мораториумът ще продължи, до момента в който не бъде признат специфичен закон за уреждането на имуществото на царските наследници. Работата по подобен закон обаче в никакъв случай не е започвала.

В свое изявление пред " 24 часа " през предходната година Симеон Сакскобургготски декларира: " Ние сме били по напълно различен метод възпитавани, с правила и какво ли не. 1946 година ни конфискуваха всичко - Бога ми, това държавно ли беше, да си го конфискува страната?! Само това, като режисура, е задоволително всеки рационален човек да си каже - чакай, значи това е било частно. А не да се мъдрува, да се пояснява. Държавата да наема външни юристи, на които да заплаща милиони за тези каузи, вместо да си употребяват юристите в министерствата... Толкова ми е погрешно да ме тормозят по този метод. Не знам защо, само че това е ".

Съдиите в Страсбург осъдиха България и по още едно дело. То е заведено от Лютви Местан.

Магистратите единомислещо са приели, че България е нарушила правото на изложение, залегнало в Европейската спогодба за правата на индивида. Делото се отнася до наложена административна санкция против началник на политическа партия, подкрепяна всекидневно от гласоподаватели от турски етнос. Глобата е била наложена поради това, че като претендент на българските парламентарни избори през 2013 година Местан е приказвал на турски език по време на предизборната акция. Според българските управляващи той е нарушил Изборния закон, който планува безспорна възбрана за потреблението на всеки език, друг от формалния (българския) в предизборната акция.

Според съда въпросната възбрана не подхожда на задачите, разказани в българската конституция и дефинира като ненужна намесата в упражняването на правото на независимост на изложение на жалбоподателя. Допълва се, че съответната наредба от българския избирателен закон е била неведнъж подложена на критика от Консултативния комитет по рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства, от Венецианската комисия към Съвета на Европа и от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, съгласно които рестриктивните мерки лишават малцинствата от опция за дейно присъединяване в публичните каузи посредством избори.

Съдът постановява, че България би трябвало да заплати на Местан 1200 евро за неимуществени вреди и 3200 евро за разноски и разходи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР